This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

23 Ocak 2016 Cumartesi

Alkol Kullanımı Kadınlarda Meme Kanser Riskini Arttırıyor!

  10 Avrupa ülkesinden yaşları 35 ve 70 arasında olan yaklaşık 350.000 kadının işbirliği ile yapılan çalışmada alkol tüketimi ve meme kanseri arasındaki bağlantı netleşmiştir. 5 İspanyol üniversitesi yaptığı çalışmalar sonucunda daha önceden de bilinen bu ilişkiyi desteklemiştir. Araştırmaya katılan kadınlar yaklaşık 11 yıl boyunca izlenmiş ve  11.576'sına meme kanseri teşhisi konulmuştur.

  İspanyol bilimci olan María Dolores Chirlaque: "Bir kadının günlük 10 gramdan fazla alkol tüketmesi meme kanseri riskini %4 oranında arttırmaktadır. Diğer bir deyişle günde bir bardak şarap ya da bira tüketimi riskin yüzde 1 artışına tekabül etmektedir. Eğer biz bu miktarı iki bardağa çıkartırsak risk %4 oranında artar" demiştir. 
  Kullanılan alkol miktarına bağlı olarak artan yüzdeler: günde 0-5 gram arasında tüketim referans olarak kabul edilmektedir. 15 gramın üstündeki kullanımlar %5.9 dan daha fazla ihtimalle kanserin gözükmesine neden olmaktadır.
  Makalenin devamı için  http://www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151021083640.htm adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yeni Bir Virüs Olan Zika Virüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

   Güney Amerika'da son zamanlarda yeni bir virüs atağı gözlenmektedir. Yaklaşık olarak iki yılda tüm kıtaya yayılan bu virüs Zika virüsü olarak adlandırılmaktadır.Kasım ayının sonlarında virüs kendini Puerto Rico'da göstermiş ve bilim insanları virüsün etkilerini araştırırken bu virüs kuzeye doğru yayılmıştır. 

   İlk olarak 1947 yılında tanımlanan Zika virüsünün hastalık oluşturma mekanizması günümüzde çalışılmaktadır. Zika virüsü, sivrisinek ısırığı ile yayılmakta ve yaygın olarak ateş ve eklem yerlerinde ağrılarla kendisini belli etmektedir. Zika virüsünün etkileri oldukça basittir ve ölümle sonuçlanan vaka bulunmamaktadır. Zika virüsüne karşı herhangi özel bir tedavi ve aşı bulunmamakta sadece bol su tüketimi, ağrılar için aspirin ve dinlenme yeterlidir.
  Fakat araştırmacıların son bulgularına göre bu virüsün bazı yan etkileri bulunmaktadır. Kasım ayında Brezilya'da patlak veren bu hastalık üzerinde yapılan çalışmalar sonucu, mikrosefalinin gözlenme sıklığının arttığı fark etmişlerdir. 

Nadir görülen bir rahatsızlık olan mikrosefali, normalden daha küçük bir kafa yapısı ve beynin daha az gelişmesi olarak tanımlanır. Mikrosefali oldukça nadir görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen Zika'nın gözlendiği yerlerde özellikle yaygındır. Brezilya'nın 2015 halk sağlığı resmi raporlarına göre, 20 yıl öncesiyle karşılaştırıldığında 3000 bebek bu rahatsızlıkla doğmaktadır. Zika ile enfekte olan anneler herhangi bir semptom göstermemesine rağmen çocukları mikrosefali rahatsızlığına sahip olarak doğmaktadır.

   Zika'nın mikrosefali gözükme oranını nasıl tetiklediği henüz bilinmemektedir. Zika virüsü ve mikrosefali arasındaki bağlantı paniğe neden olmuş ve Brezilya hükümeti son zamanlarda kadınları ülkenin kuzeyinde tutmaya başlamıştır.
    

21 Ocak 2016 Perşembe

Öpüşmenin Faydaları Nelerdir ?

Öpüşmek sevgimizi göstermenin en güzel yolu fakat bunun yanı sıra faydalarını da biliyor musunuz? 1)Her sabah eşini öperek uğurlayan insanlar diğer insanlara göre beş yıl daha uzun yaşarlar. 2)Öpüşmek ve öpmek özgüven için en iyi yoldur. 3)Öpüşmek kalori yakımına sebep olur.Her dk da 2-3 kalori yakılır. 4)Vücuttaki tüm stresi alır vücudun gevşemesine ve kortizol salgılanması azalır. 5)Öpüşme esnasında yüzünüzdeki 30 kas çalışmaya başlar.Yüz kaslarınız çalışır ve sarkmasını engeller. 6)Öpüşmek kalp içinde çok faydalıdır.Adrenalin salgıladığı için kalbe daha çok kan pompalar.

13 Ocak 2016 Çarşamba

Traş Olan Kadınlar

  Bu konuyla ilgili çıkan haberleri okuduğumda bunun gerçek olmadığını düşünmüştüm. Fakat traş olmanın yararlarını okuyunca neden olmasın demedim diyemem. Bir kadın olarak net bir şekilde söyleyebilirim ki, kadınların en büyük korkusu yaşlanmak ya da yüzlerinde meydana gelen değişimlerdir. Belki de bu yüzden her ne kadar itici de dursa kadınlar bu yola başvuruyor olabilir.
  Kadınların traş olması için aslında bir çok nedeni var. İlk olarak istenmeyen tüylerden kurtulmak. Ağda, ip, cımbız gibi yöntemlerden sıkılan ve yorulan kadınlar, daha kolay ve hızlı bir yöntem olduğu için traş olmayı tercih ediyorlar. Ayrıca İngiliz bilim insanları, yapılan çalışmalar sonucu kadınlar traş olduklarında yüzlerindeki kılların erkeklerin kılları kadar sert ve siyah çıkmadığını belirtmiştir.
  Aslında traş olmanın en iyi etkisi yaşlanmayı geciktiriyor olmasıdır. Traş olunan bölgede kollajen üretiminin artmaktadır ve bu da yaşlanmayı geciktirmektedir. Traş olurken ölü derilerden de kurtulacağınız için cildiniz daha parlak ve yumuşak olacaktır. Ayrıca ölü derilerden kurtulmak cildin daha hızlı yenilenmesini sağlayacaktır. Traş olmanın etkileri sadece bunlar değil. Bunların haricinde ölü deriler ile birlikte cilt siyah noktalardan da arınmaktadır.
  Tüm bu güzel etkilerinin yanında traş olur musun diye soracak olursanız cevabım sanmıyorum olacaktır. Her ne kadar bu konuyla ilgili bilimsel araştırmalar da yapılsa sizler ne düşünürsünüz bilmem ama kadınların traş olması bence oldukça garip bir davranış. :)

9 Ocak 2016 Cumartesi

Adli Olaylarda Tek Yumurta İkizlerinin Kimiklendirilmesi

Adli bilimlerde kullanılan yöntemlerle olay ile ilişkisi olan kişilerin ya da olayın dışında bulunan insanların ayrımı yapılmaktadır. Kullanılan çoğu yöntem, delil üzerindeki biyolojik örnekler ile kişinin tespiti sağlamakta ve sonuçlar %99.9 ayrım gücünde olmaktadır. Bununla birlikte bu yöntemlerde tek yumurta ikizlerinin kimliklendirilmesinde sorunlar çıkmaktadır. Çünkü tek yumurta ikizleri fenotip olarak birbirlerine benzemenin haricinde neredeyse klon denilecek kadar genotipik benzerlik göstermektedir. Bu yüzden adli bilimlerde kişilerin ayrımı için kullanılan standart yöntemler tek yumurta ikizlerinin ayrımında geçerli sonuçlar vermez.
Tek yumurta ikizlerinin kimliklendirilmesi önemlidir. Tek yumurta ikizlerinden birisi bir suça karıştığı zaman hangi ikizin suçu işlediğinin bulunması zor olmanın yanı sıra oldukça önemlidir. Eğer bu ayrım yapılamazsa ikizlerin her ikisini de hapse atmak mümkün değildir. Bu yüzden suç işlemiş olmalarına rağmen herhangi bir suç almazlar.Bu yüzden ikizlerin kimliklendirilmesinde standart olarak uygulanan yöntemlerin dışında uygulamalar yapılmaktadır. Bunların ne olduklarından kısaca aşağıda bahsedilmiştir.
1.Cilt üzerindeki bakteri kolonilerinin değerlendirilmesi.
Cilt üzerindeki bakteri kolonileri insandan insana değişiklik göstermektedir. Bakteri kolonilerinin çeşitliliği ve yoğunluklarından faydalanılarak tek yumurta ikizleri arasında ayrım yapılabilmektedir fakat net bir sonuç elde etmede güvenilir mi tartışılır.
2.B lenfosit yüzeyindeki farklılık.
3.Yeni nesil sekanslama ile SNP analizi.
Single nukleotid polymorphism (tek nükleotid polimorfizmi) yani SNP, tek bir nükleotid değişikliğini inceleyen bir sistemdir. Bu sistemi tüm genoma uygulayarak nükleotid farklılıkları değerlendirilir ve uygun ayrım yapılır.
4.Epigenetik yaklaşımlar
   -DNA metilasyonu: DNA'nın metillenmesi sayesinde DNA'nın erime eğrisi farklılık göstermektedir. Bu farklılık ile ayrım gerçekleştirilir. Tek yumurta ikizlerinin ayrımında genellikle kullanılan yöntemdir.
   -Histon asetilasyonu
   -X kromozom inaktivasyonu: X kromozomu kadınlarda bir çift(iki tane) erkeklerde ise bir tanedir. X kromozomu inaktif olarak barr cisimciği olarak adlandırılır. Kadınlarda genellikle bir adet barr cisimciği bulundurur ve bu kadınların çocuklarına bu inaktif kromozomu aktarma olasılığı %50'dir. İnaktif X kromozom analizleriyle de tek yumurta ikizleri ayrımı yapılabilmektedir.