9 Ocak 2016 Cumartesi

Adli Olaylarda Tek Yumurta İkizlerinin Kimiklendirilmesi

Adli bilimlerde kullanılan yöntemlerle olay ile ilişkisi olan kişilerin ya da olayın dışında bulunan insanların ayrımı yapılmaktadır. Kullanılan çoğu yöntem, delil üzerindeki biyolojik örnekler ile kişinin tespiti sağlamakta ve sonuçlar %99.9 ayrım gücünde olmaktadır. Bununla birlikte bu yöntemlerde tek yumurta ikizlerinin kimliklendirilmesinde sorunlar çıkmaktadır. Çünkü tek yumurta ikizleri fenotip olarak birbirlerine benzemenin haricinde neredeyse klon denilecek kadar genotipik benzerlik göstermektedir. Bu yüzden adli bilimlerde kişilerin ayrımı için kullanılan standart yöntemler tek yumurta ikizlerinin ayrımında geçerli sonuçlar vermez.
Tek yumurta ikizlerinin kimliklendirilmesi önemlidir. Tek yumurta ikizlerinden birisi bir suça karıştığı zaman hangi ikizin suçu işlediğinin bulunması zor olmanın yanı sıra oldukça önemlidir. Eğer bu ayrım yapılamazsa ikizlerin her ikisini de hapse atmak mümkün değildir. Bu yüzden suç işlemiş olmalarına rağmen herhangi bir suç almazlar.Bu yüzden ikizlerin kimliklendirilmesinde standart olarak uygulanan yöntemlerin dışında uygulamalar yapılmaktadır. Bunların ne olduklarından kısaca aşağıda bahsedilmiştir.

1.Cilt üzerindeki bakteri kolonilerinin değerlendirilmesi.
Cilt üzerindeki bakteri kolonileri insandan insana değişiklik göstermektedir. Bakteri kolonilerinin çeşitliliği ve yoğunluklarından faydalanılarak tek yumurta ikizleri arasında ayrım yapılabilmektedir fakat net bir sonuç elde etmede güvenilir mi tartışılır.
2.B lenfosit yüzeyindeki farklılık.
3.Yeni nesil sekanslama ile SNP analizi.
Single nukleotid polymorphism (tek nükleotid polimorfizmi) yani SNP, tek bir nükleotid değişikliğini inceleyen bir sistemdir. Bu sistemi tüm genoma uygulayarak nükleotid farklılıkları değerlendirilir ve uygun ayrım yapılır.
4.Epigenetik yaklaşımlar
   -DNA metilasyonu: DNA'nın metillenmesi sayesinde DNA'nın erime eğrisi farklılık göstermektedir. Bu farklılık ile ayrım gerçekleştirilir. Tek yumurta ikizlerinin ayrımında genellikle kullanılan yöntemdir.
   -Histon asetilasyonu
   -X kromozom inaktivasyonu: X kromozomu kadınlarda bir çift(iki tane) erkeklerde ise bir tanedir. X kromozomu inaktif olarak barr cisimciği olarak adlandırılır. Kadınlarda genellikle bir adet barr cisimciği bulundurur ve bu kadınların çocuklarına bu inaktif kromozomu aktarma olasılığı %50'dir. İnaktif X kromozom analizleriyle de tek yumurta ikizleri ayrımı yapılabilmektedir.

2 yorum :