23 Ocak 2016 Cumartesi

Yeni Bir Virüs Olan Zika Virüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

   Güney Amerika'da son zamanlarda yeni bir virüs atağı gözlenmektedir. Yaklaşık olarak iki yılda tüm kıtaya yayılan bu virüs Zika virüsü olarak adlandırılmaktadır.Kasım ayının sonlarında virüs kendini Puerto Rico'da göstermiş ve bilim insanları virüsün etkilerini araştırırken bu virüs kuzeye doğru yayılmıştır. 


   İlk olarak 1947 yılında tanımlanan Zika virüsünün hastalık oluşturma mekanizması günümüzde çalışılmaktadır. Zika virüsü, sivrisinek ısırığı ile yayılmakta ve yaygın olarak ateş ve eklem yerlerinde ağrılarla kendisini belli etmektedir. Zika virüsünün etkileri oldukça basittir ve ölümle sonuçlanan vaka bulunmamaktadır. Zika virüsüne karşı herhangi özel bir tedavi ve aşı bulunmamakta sadece bol su tüketimi, ağrılar için aspirin ve dinlenme yeterlidir.
  Fakat araştırmacıların son bulgularına göre bu virüsün bazı yan etkileri bulunmaktadır. Kasım ayında Brezilya'da patlak veren bu hastalık üzerinde yapılan çalışmalar sonucu, mikrosefalinin gözlenme sıklığının arttığı fark etmişlerdir. 

Nadir görülen bir rahatsızlık olan mikrosefali, normalden daha küçük bir kafa yapısı ve beynin daha az gelişmesi olarak tanımlanır. Mikrosefali oldukça nadir görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen Zika'nın gözlendiği yerlerde özellikle yaygındır. Brezilya'nın 2015 halk sağlığı resmi raporlarına göre, 20 yıl öncesiyle karşılaştırıldığında 3000 bebek bu rahatsızlıkla doğmaktadır. Zika ile enfekte olan anneler herhangi bir semptom göstermemesine rağmen çocukları mikrosefali rahatsızlığına sahip olarak doğmaktadır.

   Zika'nın mikrosefali gözükme oranını nasıl tetiklediği henüz bilinmemektedir. Zika virüsü ve mikrosefali arasındaki bağlantı paniğe neden olmuş ve Brezilya hükümeti son zamanlarda kadınları ülkenin kuzeyinde tutmaya başlamıştır.
    

0 yorum :

Yorum Gönder