9 Ocak 2015 Cuma

ERKEKLERDE NEDEN GÖĞÜS UCU VARDIR ?


 Zigotun oluşumundan sonra bütün embriyolar ilk 6 hafta boyunca dişi karakterlere sahip bir şekilde gelişir. Yani embriyo sanki dişi olacakmış gibi dişisel karakterleri geliştirir. Fakat 6 haftadan sonra erkeksel karakterlerin oluşmasını sağlayan Y kromozomu üzerindeki genler okunmaya başlar .Y kromozomu üzerinde SRY* (SEX  DETERMİNİNG REGİON Y ) geni vardır ve bu genin aktivitesi sonucunda TDF ( TESTİS DETERMİNİNG FACTOR) oluşur. Bu faktör sayesinde embriyoda testosteron hormonunun salgılanması artmaya başlar. Daha sonra embriyo hızla değişerek erkek karakteristik yapılarını oluşturur. Fakat bu süreç içinde dişisel karakter olan ve erkeklerde hiçbir işlevi olmayan meme uçları oluştur.
   * SRY geni memelilerde ve tüm keseli hayvanlarda mevcuttur ve embriyonun erkek karakterlere sahip olmasını sağlar.
   Döllenmeden sonra bir embriyonun gelişiminde eğer Y kromozomu varsa X kromozomu baskılanır. Embriyolojik gelişimin 8 haftası boyunca embriyo hem dişi hem de erkek üreme sistemlerinin öncüleri olan Wolf ve Müller kanalını bulundurmaktadır. 8. haftanın sonunda SRY geninin aktifleşmesiyle TDF proteini oluşur. Bu dönemde Leyding hücreleri oluşur ve bunlar testosteron üretir. Testosteron hormonu Müller kanalını baskılayarak gelişmesinin engeller ve Wolf kanalının gelişmesini sağlar. Wolf kanalının gelişmesiyle erkek üreme organı oluşur ve böylece testislerin gelişmesi testosteron salgısının daha da artmasını sağlar. İlerleyen dönemlerde testosteron hormonu erkeğe ait karakteristik yapıların (Kas gelişimi, kıllanma, yağın vücutta dağılım şekli gibi) oluşmasını hızlandırır.
    Eğer embriyo Y kromozomuna sahip değilse Testosteron hormonu bulunmadığı için Wolf  kanalı gelişme gösteremez ve Müller kanalı gelişir. Böylece dişisel karakterler oluşur.
    Kısacası her erkek ilk 6 hafta boyunca aslında birer dişidir. :)

0 yorum :

Yorum Gönder