11 Ocak 2015 Pazar

BEYNİMİZİ ETKİLİ KULLANMANIN YOLLARI..


  İnsan beyni evrendeki en karmaşık nesnedir. Beynimiz yaklaşık olarak 100 milyar nörondan oluşur ve bu da beynimizdeki sinir ağının Samanyolu galaksisinden bile daha karmaşık olduğu anlamına gelir. İnsan beyni kraniyal sinirler ve omurilik sayesinde merkezi ve çevresel sinir sistemini kontrol edip düzenler. Kalp atışı sindirim ve solunum istemsiz olarak yapılan eylemler otonom sinir sistemi tarafından düzenlenir. Düşünme,mantık ve soyutlama gibi daha karmaşık işlemler istemli olarak beynimiz tarafından yönetilir. 
   İnsan beyninin bu karmaşa içerisinde daha verimli çalışabilmesi için bazı dikkat edilmesi gereken maddeler vardır. Bunlardan en önemlileri:
  1. Aynı anda birden fazla iş ile ilgilenmek uğraştığımız şeyden yeteri kadar verim almamızı engeller. Çoğu insan aynı anda bir kaç işi yapabildiğini söylese de beynimiz yapılan işler arasında hızlı geçişler yapmaktadır ve bu da verimi azaltmaktadır. Müzik dinlerken ders çalışmak gibi.. Tek bir iş ile ilgilendiğimiz de sadece o işe odaklanmış olur ve bu geçişleri engelleyerek daha iyi anlama ve yorumlama yeteneğine sahip oluruz. Bu yüzden aynı anda bir çok iş yapmak yerine tek bir iş ile ilgilenmek daha verimi olacaktır.
  2. Gereksiz bilgilerden kaçının. Sadece bizim için yararlı olacak bilgileri almamız beynimizin daha verimli çalışmasını sağlar. Kullanacakları gerekli bilgileri alan bireylerin bu bilgileri değerlendirme ve kullanmaları, gereksiz bilgileri alan bireylerden çok daha başarılı olmuşlardır.
  3. Yenilikçi olun ve hayatınızda yeni deneyimlere açık olun. Her zaman yaptığınız işleri farklı bir şekilde yapmak beyninizi geliştirmenin başka bir yoludur. Her zaman kullandığınız yolu değiştirip farklı bir yoldan giderseniz beyninizin alışık olduğu şeyi değiştirip yenilik yapmış olur ve beynin yeni sinapslar yapmasına neden olursunuz. Kısacası yenilik yapmaktan kaçmayın.
  4. Zihin gücünüzü iyi ayarlayın. Zihin gücü beden gibi belli bir süre sonra tükenebilir. Yani beynimizi en verimli kullanacağımız zaman sabah saatleridir. Bu yüzden önemli işlerimizi sabah saatlerinde yapmamız yaptığımız işten daha fazla yararlanacağımız anlamına gelir. 
  5. Dikkat dağıtıcı şeylerden uzak durun.Ortalama olarak 3 dakikada bir dikkatimiz dağılmaktadır. Bir iş yaparken özellikle telefon, bilgisayar, televizyon gibi dikkatimizi dağıtabilecek şeylerden kaçınmalıyız. 
    Eğer yaptığımız şeyden iyi bir performans almak istiyorsak özellikle bu maddelere dikkat etmeliyiz.

0 yorum :

Yorum Gönder