30 Aralık 2014 Salı

STREPTOMYCES HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER !


Streptomyces oldukça büyük bir genustur ve yaklaşık olarak 500 türü vardır. Toprakta çok fazla bulunurlar ve bir çok alanda kullanılırlar. Sporla  çoğalırlar. Bu grubu diğer bakterilerden ayıran tek kimyasal özellikleri hücre duvarındaki murein tabakasının(peptidogikan) diaminopimelik asit (DAPA) içermesidir. Streptomycesler zorunlu aerobturlar ve organik büyüme faktörlerine ihtiyaç duymazlar. Çoğu doğal maddenin yanında kauçuğu da parçalarlar ve çoğu türü proteolitik enzim sentezler. Ayrıca pektin, lignin, kitin, keratin, lateks ve aromatik bileşikleri de parçalarlar. Genellikle nötr ya da bazik topraklarda bulunurlar fakat asidik topraklarda bulunmazlar. Islak toprağın karakteristik kokusunun nedeni streptomyces'lerdir. Bu organizmalarca üretilen organik ve uçucu madde olan GEOSMİN bu kokunun nedenidir. Yani aslında kokan toprak değil bakterinin ürettiği bu maddedir. Streptomycesler aynı zamanda ürettikleri streptomisin, tetrasiklin, eritromisin ve aktinomisin antibiyotikler yüzünden uzun yıllar ekonomik bir değere sahip olmuşlardır.  Bu antibiyotikler organizmaların taşıdığı lineer plazmidler tarafından üretilmektedir.

0 yorum :

Yorum Gönder