29 Aralık 2014 Pazartesi

SOL ELİNİ KULLANANLAR DAHA MI ZEKİDİR ??

  
      Sol elini kullananlar hakkında bugüne kadar pek çok şey söylenmiştir.  Peki bu söylentiler ne kadar doğrudur? Bilim dünyasında bu konu hakkındaki tartışmalarda iki güçlü varsayımdan ilki 'bilişsel kalabalık kuramı'dır.     
       Çoğumuzunda bildiği gibi beynin sol yarım küresi dil ve sözel becerilerde baskın iken, sağ yarım küresi daha çok matematiksel ve uzamsal(mekansal) becerilerde söz sahibidir.Sol el hareketlerini beynin sağ küresinin, sağ el hareketlerini ise sol kürenin yönettiğini düşünürsek bilişsel kalabalık kuramı solakların uzamsal ve matematiksel becerilerinde daha düşük performans göstermelerini öngörüyor. Çünkü bu yetenekleri kontrol eden sağ yarım küre aynı zamanda sol el hareketlerinin de yönetildiği merkezdir. Yani etkinliği ikiye bölünmüş oluyor. Oysa sağ elini kullananların el hareketlerini sol yarım küre yönetiyor ve sağ yarım kürenin özelleştiği matematiksel yeteneklerde daha başarılı oluyorlar.
İkinci varsayım ise her iki elini kullanabilenlerin matematiksel becerilerinin daha yüksek olduğunu çünkü matematiğin sol (dilsel) ve sağ (mekansal) yarım küreler arasındaki etkileşimi gerektirdiğini söylüyor. Her iki eli kullanabilme becerisinin ise genellikle solaklarda olduğuna dikkat çekerek, solakların matematiksel becerilerinin daha güçlü olduğunu savunuyor. 
Araştırmaların çoğu ikinci kuramı, yani solakların matematiksel becerilerde daha başarılı olduklarını desteklemektedir. Ancak yine de konu hakkında ortaya atılan her bulgu daha fazla araştırmaya gereksinim duyulduğunu vurgulamaya devam ediyor.
ABD'de yapılan araştırmalara göre ise, solak insanlar el işleri gerektiren mesleklerde çalışabiliyorlar ve sağ elini kullanan insanlara kıyasla daha az kazanıyolar. 
Journal of Economic Perspectives Fall dergisinde yayımlanan araştırmalarda, solakların daha çok mavi yakalı işlerde görev aldığı ve dolayısıyla gelirlerinin sağ elini kullananlara kıyasla daha az oluğu ileri sürülmüştür. Solakların el işlerine daha yatkın olması, matematik ve okuma alanlarında daha az başarı göstermelerine bağlandı.
Solakların hiçbir dezavantajının olmadığını ileri süren ve araştırmalarda yer alan Goodman, sağlak ve solak insanların beyinlerindeki sinir ağlarının farklı olabileceğini savundu. Sol elini kullanan bir çok başarılı insan olduğunu söyleyen Goodman aynı zamanda solaklarda disleksi (yazıyı okuyamama) gibi hastalıkların daha fazla görüldüğünü ve matematik ile okuma konusunda sağ elini kullananlara göre daha fazla zorlandığını belirtmiştir.   

0 yorum :

Yorum Gönder