29 Aralık 2014 Pazartesi

SARILMAK OTİZM TEŞHİSİNDE KULLANILIR MI ??



CARNEGİE MELON Üniversitesinde yapılan çalışmalar sonucunda otizm bozukluğu olan bireyleri teşhis etmek için yeni bir beyin tarama tekniği bulunmuştur. Bu teknikte araştırmacılar biyolojik bir marker yani işaretleyici keşfetmişlerdir ve bu işaretleyicinin temeli duygu ve düşünce değişikliğinin beynin bazı bölgelerindeki sinir desenlerindeki farklılıklar ve sapmalar meydana getirmesi üzerine kurulmuştur.
    Yetişkin bir grup denek fMRI tarayıcıya yatırılarak 16 eylemi hayal etmeleri istenmiştir. Bu eylemler " Sarılmak, sevgi , ikna.. " gibi eylemlerdi. Deney sonucunda otizm bozukluğu olan bireylerde beynin bazı bölgeleri normal insanlara göre daha az aktivite göstermiştir. Araştırmacılar beyindeki desenlere bakarak bir algoritma geliştirmiş ve bu çalışmada 17si otizmli 17si otizmsiz olmak üzere 34 katılımcı yer almıştır. Deneyin sonucunda elde edilen başarı %97lik bir orana sahiptir. Hayal kurması istenen katılımcılardan normal olanlar kurdukları hayallere kendilerini de dahil ederken otizmli katılımcılar kurdukları hayallere kendilerini dahil etmeyerek bir izleyici gibi davranmışlardır. Bu da normal insanların beyinlerinde bazı merkezlerin aktifleşmesini sağlamıştır.
   Carnegie Üniverstesi'nden Marcel Just.: " Benzer yaklaşımlar diğer zihinsel hastalıkların tespiti için de kullanılabilir. Bu çalışmayla bazı zihinsel hastalıklara ve psikiyatrik bozuklukları da tespit etmek için pilot bir çalışma başlattık."diyor. 
   Cambridge Üniversitesi Otizm Araştırma Merkezi Müdürü Simo-Baron Cohen:" Sonuçlar olumlu gibi görünse bile b deneyler daha ok ve daha bağımsız yapılmalıdır. Ortam ve koşulların sonuçlar üzerinde etkili olmasını istemiyoruz. Kendi kendine bildirilen belirtiler birçok kişi için kötü tedavi sonuçlarına yol açabilir. Biz eğer temel mekanik bozuklukları açıklığa kavuşturursak daha iyi tedaviler geliştirebiliriz. Böylelikle doğru insanları da bu tedavi yöntemlerine dahil edebiliriz. Ancak bu tedavinin klinik kullanımı gibi teknikleri için hala yol kapalı.” diyor

 Gerçek Bilim

0 yorum :

Yorum Gönder