This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

17 Temmuz 2016 Pazar

Hamileliğiniz boyunca dikkat etmeniz gereken şeylerden biri

Günlük yaşamımızda da ağız ve diş sağlığının çok önemi faktördür. Ağız ve diş konusu sosyal ortamlarınızdan tutun da psikolojik olarak kendinizi iyi hissettiğinize kadar olan her alanda oldukça mühim bir yelpazeyi kapsar ve genellikle ertelenen ve boş verilen bir sağlık detayıdır. Normal hayatta dahi bu kadar önemli bir konu hamileyken iki kat daha fazla önem taşımaktadır. Hamileliğiniz boyunca ağız ve diş sağlığınıza nasıl dikkat edebilirsiniz ve hamilelikte ağız ve diş sağlığınız ile ilgili neler yapabilirsiniz bir göz atmaya ne dersiniz? Hamilelik kadın vücudunu a’dan z’ye değiştiren tüm hormonları etkileyen bir süreç. Bu 9 aylık süreçte diş ve diş etleri de her zamankinden daha fazla etkileniyor. Hamilelik boyunca diş ve diş etlerinde plak birikimi oldukça fazla artıyor. Plak birikimi demek gıda artıkları anlamına geliyor. Gıda artıkları dişlerde ve diş etlerinde biriktikçe diş etleri sertleşiyor. Sertleşen diş etleri kanamalar ve ağrıya neden olabiliyor. Bu durum genellikle hamileliğin 2. Ayından sonra başlar ve 8. Aya kadar devam edebilir.
Eğer hamilelikte kusma olayı sıklıkla yaşıyorsanız bu durum da diş ve diş etlerinizi etkileyen olumsuz bir olaydır. Midenizden gelen asidik sıvı diş etlerinize zarar verir ve ağrılarınızı arttırabilir. Hamilelik boyunca yaşayabileceğiniz dişlerinizle ilgili rahatsızlıklardan korunabilmek için yapmanız gereken tek şey normal hayatınızda olduğu gibi dişlerinizin sağlığına özen göstermeniz olacaktır. Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve hamileliğinizde de diş doktorunuz ile sürekli olarak iletişim halinde kalmak yaşayacağınız sorunları minimuma indirebilir. Eğer hamileliğinizde bir diş tedavisi kanısına varıldıysa bu tedaviyi hamileliğinizin 2. Trimester döneminde yaptırmalısınız. Çünkü ilk 3 aylık dönemde bebeğiniz daha çok ufaktır ve gelişim süreci çok hızlıdır. Alacağınız ilaçlar hem fizyolojik hem de psikolojik olarak hem sizi hem de bebeğinizi fazlasıyla etkileyecektir.

12 Temmuz 2016 Salı

Down Sendromu nedir?

Down Sendromu nedir (Mongolizm trizomi) Tanımı Kromozom yapı bozukluk sonucu oluşan mental ve fiziksel gelişim bozukluğu gösteren bir hastalıktır türüdür. Nedenleri,Görülme sıklığı,Risk faktörleri nelerdir. En sık olarak 21. kromozom çiftinin iki yerine üç kromozomdan oluşması veya yer değiştirmesi sebebi ile oluşur . Risk Faktörleri Anne yaşının büyük olması önemli bir risk faktörü olmaktadır. Belirtiler Zeka geriliği Tipik yüz görünümü Boy kısalığı (her zaman görülemeyebilir) Epikantus Büyük dil Brushfield lekeleri Simian line Düşük doğum tartısı ve boyu Sıklığı:1/600-800 doğumda bir görülür. Sebebiyet Verdiği Diğer Rahatsızlıkları : Doğumsal kalp sorunları Kapalı makat Kapalı yemek borusu Kapalı 12 parmak bağırsağı Down Sendromlu çocuk sahibi ailelerin en büyük düşmanı bilgi eksikliğidir. En basit tanımıyla Down Sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır.
İnsan vücudunu oluşturan hücrelerin çekirdekleri, kromozomlarla birbirlerine bağlanmış olan genlerden oluşmuştur. İşte bu genler ve kromozomlar fizyolojik ve kişilik yapımızın ana unsurudur, dolayısıyla çocuğunuzun fazladan sahip olduğu bir kromozom onun hayatını etkileyecektir. Kromozom anomalilerinin çoğunda embriyo gelişemez. Down Sendromu embriyonun gelişimini tamamlayabildiği bir durumdur. Down Sendromu konusunda iki şey kesindir. Birincisi, Down Sendromunun kaynağı anne-baba değildir ve hamilelik öncesi veya sırası olan hiç bir şey çocuğun Down Sendromlu doğmasına yol açmaz. İkincisi, diğer çocuklar gibi Down Sendromlu çocukların da kendilerine özgü kişilikleri, yetenekleri ve düşünceleri vardır. Diğer çocuklar gibi onlar da farklı kişiliğe sahip bir birey olarak büyüyeceklerdir.

9 Temmuz 2016 Cumartesi

Kanserin Çeşitleri ve Tedavisi

Bir yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser tanısı konulduğunu söylüyor. Kanserin toplumda çok konuşulmasına karşın iyi bilinmediği görüşünde. İyileşme algısı da bu nedenle düşük. “Tıp kanserlerin yüzde 60’ını tedavi edebiliyor. Bunlar çok konuşulmuyor. Ölümcül olanlar konuşulduğu için tüm kanserlerin ölümcül olduğu algısı var. Öncelikle kanser dediğimizde tek bir hastalığı değil, birçok farklı hastalığı anlamalıyız. Her organın kanseri ayrı, her kanserin de dokusal tür açısından farklılıkları var. Her kanserin nedenine yönelik tedavi geliştirmek gerekiyor. Yani tek bir tedaviyle tüm kanser türlerini tedavi etmenin mümkün olmadığını bilmemiz gerekiyor. Bazı kanser türleri erken evrede yakalansa bile ölümcül olabiliyor. Tedavisi bulunan bazı kanser türlerinde de kanser hücreleri mutasyon geçirip ilaçlara direnç kazanıyor. Yaşayan ve değişen bir organizma ile karşı karşıyayız. Sürekli çoğalıyor ve farklılaşıyor. Birçok kanser türünde yeni bulunan tedavilere zamanla direnç geliştiği için bir süre sonra etkisiz hale geçebiliyor.”
Erkeklerde en sık görülen kanserlerin akciğer, prostat kanseri ve mesane kanseridir. “Kadınlarda en sık görülen kanserler ise meme kanseri, tiroid kanseri ve kolorektal kanseridir. Genç bir nüfusa sahip olduğumuz için meme kanseri gelişmiş ülkelerde 60’lı yaşlarda görülürken ülkemizde 50 yaş altında meme kanseri görülme sıklığı dünya ortalamalarının çok üstünde. Zaman içinde kadınlarda sigara içimi arttığı için kadınlarda akciğer kanseri görülme sıklığı artıyor” Türkiye’de genel olarak tüm bölgelerde kadınlarda meme, erkeklerde akciğer kanseri en sık görülen kanser türleri. Prof. Dr. Pınar Saip, Doğu Anadolu Bölgesi’nde mide kanserinin hem erkeklerde, hem de kadınlarda ikinci sıklıkla görüldüğüne dikkat çekerek, “Mide kanseri oluşumunda yiyeceklerin saklama ve tüketim biçimi önemli rol oynuyor. Nitrat ve nitritten zengin gıdalar, tuzlu ve tütsülenmiş gıdalar, helikobakter pylori enfeksiyonu mide kanserinin başlıca nedenleri arasındadır” diye konuştu. Araştırmaların kanser vakalarının üçte ikisinde çevresel faktörlerin etkili olduğunu gösteriyor. “Kanser oluşumuna neden olabilen çevresel faktörler; sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam,tütün ve alkol kullanımı,aşırı güneş ışığı maruziyeti, hava, su ve gıdalar yoluyla alınan karsinojen kimyasal maddeler, kanserojen virüs ve bakteriler (hepatit B, hepatit C, AIDS, human papilloma virüs, helikobakter pylori gibi), radyasyon, benzidin içeren boyalar, asbestos, radon ve hormonlardır.