UZMANLAR İNANILANIN AKSİNE GÖBEK KORDONUNUN ERKEN KESİLMEMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYOR...
1950'lerden bu yana göbek kordonu, anneye verilen ilaçların bebeğe zarar vermesini engellemek için bebek doğar doğmaz kesiliyordu. Fakat eski ilaçlara göre daha hafif ve güvenli ilaç kullanılmasıyla, plasentada kalan kanın bebeğe geçmesi için gerekli olan süre boyunca beklenmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Ebe Amanda: Bir ebe olarak kordonu hemen kesmek üzerine eğitildim ve 16 yıl boyunca da böyle yaptım. Bu süre boyunca iki oğlum oldu, ikiside eğitim dönemleri boyunca destek almak zorunda kaldılar. Öğretmenlerinden " Neler oluyor ? Astımdan alerjiye, giderek artan otizmden DEHB sorunlarına, sağlığı bozuk bunca çocuk nereden çıktı?" soruları gelmeye başladı.
Benzer soruları arkadaşlarımda da görmeye başladım. Bir arada çalışan 6 ebeydik ve çocuklarımızın toplam sayısı 14'tü. Bunlardan 6'sı öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklardı.
Bu tabloda bir şeylerin yanlış olduğunu düşünen Amanda gebelikte alkol, sigara, uyuşturucu kullanımı ve şeker tüketimi gibi şüphelere odaklanmış fakat olumlu sonuçlar elde edememiştir. Aynı zamanlarda yayınlanan, OTİZM VE GÖBEK KORDONUNUN ERKEN KESİLMESİ'ne ilişkin çalışmalara odaklanan Amanda, sorunun kaynağı olarak göbek kordonunun kesilme zamanı olabileceğini düşünüyor.
2010'da yapılan çalışmaya göre, kordonları zamanından önce kesilmeyen bebeklerin 214 gram almış olarak hayata başladıklarını gösteriyor.
2011'de yapılan başka bir çalışmada ise, doğar doğmaz göbek kordonu kesilen bebeklerde ileride sinir sistemi gelişmelerini etkileyecek şekilde demir eksikliğine bağlı olarak aneminin daha yüksek oranla görüldüğünü tespit etmiştir.
İngiltere'de doğumların %15'inde resüsitasyon gerekmekte fakat göbek kordonunun yeterli süre boyunca bekletildiği takdirde bu oranın %5'e kadar düşebildiği düşünülüyor.
Göbek kordonundaki kök hücrelerin bebeğe geçmesindeki önemi vurgulayan araştırmacılar, kadınların çömelerek doğum yapmasının bu kök hücrelerinin yer çekiminin etkisiyle bebeğe aktarımına yardımcı olduğunu savunmaktadır.
Uzmanlar,özellikle erken doğumlarda kordonun 30 saniye bile daha geç penslenmesinin organ bozukluklarını engellediği, kan nakli gereksinimini azalttığı, özellikle düşük kilolu bebeklerde görülen kan zehirlenmesi tehlikesini azalttığını vurguluyor.
0 yorum :
Yorum Gönder